Košarica

 x 

Nasveti in napotki

Osnove ribolova iz zasidranega čolna

Osnovni napotki za ribiče, ki se prvič srečujejo s tehniko ribolova iz zasidranega čolna (bolentino).

 

 

 

Kaj lahko ujamemo?

V našem morju lahko iz čolna ujamemo veliko različnih vrst rib, naštetih je le nekaj pogostejših:
-Šparidi: ribon, orada, špar, pagar, bukva, menola, ovčica, fratar, divji ribon, salpa, kantar...
-Trske: mol, oslič...
-Plave ribe: skuša, palamida, delfinka, šur, iglica, lokarda, lica...
-Ostale: Lastovica, trilija, škarpena, pajek, morski list, romb, morski bič, ugor...

Kaj pravi zakon?
Z dovoljenjem za izvajanje športnega ribolova iz čolna v Slovenskem morju, lahko lovimo z dvema palicama z največ tremi trnki na vsaki. Dovoljenje je lahko dnevno, tedensko ali letno. Zadržimo lahko največ 5kg rib ali eno večjo od 5kg.

Kaj potrebujem?
Osnovna oprema za ribolov iz zasidranega čolna sta palica in kolesce.
Začnimo pri kolescu. Priporočamo velikost okoli: shimano 4000 / Daiwa 38. Laks naj bo debel 0.20-0.30 mm. Boljše bo, če je manj raztegljiv, za bolj direkten stik z navezo pa lahko uporabimo tudi vrvico - pletenico, ki je lahko tanjša in ima zato manj upora v vodi. Z vrvico moramo biti veliko bolj pazljivi, ker zaradi svoje neelastičnosti in velike nosilnosti rada zlomi palico. Priporočamo jo le bolj izkušenim.
Drugi del osnovnega orodja je palica. Palice za ribolov iz čolna so lahko zelo različne. Splošno prepričanje je, da mora biti palica za ribolov iz čolna kratka. Seveda lahko uporabljamo palice dolžine vse od 1.50m, vsekakor pa bomo z daljšo palico lažje ujeli in kontrolirali ujeto ribo. Tekmovalci uporabljajo 5 m, priporočljiva dolžina palice za vsak resen ribolov iz čolna pa je okolie 3m. Vsem palicam je skupno to, da imajo nosilec kolesca pomaknjen tako visoko, da lahko zadnji del ročaja palice zataknemo pod pazduho, držimo pa jo v višini kolesca. Pravilno uravnotežena palica ne sili ne naprej in ne nazaj in lepo leži v roki.  Druga skupna lastnost je akcija palice. Vse, ki so narejene z namenom ribolova iz čolna imajo trd hrbet za boljši zateg ribe in mehko špico, ki deluje kakor signalizator prijema. Vrh palice ima pri tem ribolovu prav poseben pomen, to vejo vsi izkušenejši ribiči. Večinoma so špice narejene iz steklenih vlaken, vrhunske in bolj odzivne pa so karbonske vendar pa so bolj občutljive na grobo ravnanje z njimi. Nekatere palice imajo izmenljive vrhe, ki jih vtaknemo z zgornje strani palice. Večinoma so vrhi različne trdote. Ob uporabi mehkejših špic moramo uporabiti tudi lažje svince(do 35g). Te špice nam omogočajo tudi boljše zaznavanje prijema, kar je lahko ključno za uspeh  ko je riba zelo previdna. Ob slabših vremenskih pogojih(močan veter, vzvalovano morje) moramo uporabiti trše špice. Trše špice nam omogočajo uporabo težjih svincev in s tem boljšo kontrolo v težjih pogojih. Izbire špice pa je odvisna tudi od ciljne vrsta rib, ki jo nameravamo loviti. Pri lovu na ribone bomo bolj uspešni z bolj občutljivo špico, za mole ali menole pa raje uporabimo srednje ali trše špice. Špica je tudi tisti del, ki se pri palici največkrat poškoduje, predvsem takrat, ko dvigamo navezo.

 

Dodatna oprema

Osnovni pribor je enak, kot pri vseh vrstah ribolova. Med obvezno opremo spadajo: Škarje, nož, odpenjalec, klešče, podmetalka(gaf, gripper...), mreža za čuvanje rib priporočljiva pa je tudi uporaba sonarja in hranilnika.

Predpriprava
Pri teji vrsti ribolova je predpriprava zelo pomembna, saj smo na čolnu in tam ne sme nič manjkati. Improvizacija je precej rizična is se ponavadi konča s pobegom ribe, ki smo jo čakali od vedno... zato si moramo doma pripraviti vso opremo. S seboj moramo imeti svince in čim večjo paleto različnih navez: različnih dolžin, debelin laksa in pa trnkov.

Naveze
Naveze za ribolov iz čolna (bolentino) izdelamo tako, da več trnkov zvežemo na na osnovni laks z različno dolgimi laksi (zastavice), na spodnjem koncu pa privežemo sponko na katero obesimo svinec. Lahko jih izdelamo z vozlanjem stranskih trnkov na osnovo, vendar pa se naveze z vozli se hitreje zapletejo in postanjejo neuoprabne. Vsekakor priporočamo križne kroglice (Stonfo, Admiral...) katere omogočajo, da se zastavica z trnkom vrti okoli osnove in okoli svoje osi. Križno perlico lahko pritrdimo z vozli ali lepilom. Osnovi laks naj bo malce debelejši od laksa za vezavo tnkov (0,20-0,30) z malo manjšo nosilnostjo od laksa na kolescu. Zelo priporočljiva je tudi uporaba fluorokarbonskega monofila saj je zaradi svojih lastnosti idealen za ta tip ribolova.(Trši od najlona, z veliko večjo nosilnostjo na vozlih, odpornejši na abrazije vseh vrst  in s skoraj enakim lomnim količnikom svetlobe kot voda)

Na navezo ponavadi privežemo do 3 trnke. Dolžine zastavic imajo lahko  razpon od 30cm pa do 60cm, če je riba bolj zahtevna. Uporabna zna biti tudi daljša 70cm ali pa več celo do 1m dolga zastavica,vendar pa na take naveze dajemo največ po dva trnka, saj bi bila naveza predolga. Pri tem moramo tudi vedeti, da smo omejeni z dolžino palice. Če bo naša naveza daljša od naše palice ujete ribe ne bomo mogli spraviti na čoln.
Drsna naveza
Za drsno navezo potrebujemo match vrtilko s sponko, na katero pripnemo svinec. Kot blažicec udarcev in zaščito vozla vstavimo gumjasto perlico in na koncu privežemo vrtilko na drugo stran vrtilke pa še trnek na okoli 50cm fluorocarbona. Debelina fluorokarbona naj bo primerna za ciljano ribo, za ribone 0.20mm za kakšne večje orade pa lahko tudi 0.30mm.

Naveze slika

Trnek
Trnek, je tisto kar ujame ribo se včasih pošalimo med ribiči. Izbira trnka je odvisna predvsem od tega kakšno vabo bomo uporabili in od tega,  katere ribe bomo lovili. Recimo: Za lov ribonov na školjko, na trake narezanega lignja ali manjše koščke sardele uporabljamo tanek in kratek trnek, če pa imamo srečo in smo si kupili ali nabrali kakšne morske črve (amreicano, korejske, bibi) in so naš cijl večji riboni bo najbolje, dalovimo z abarden trnki, ki so daljši. Vaba bo na trnku izgledala bolj naravno, riba nam ga bo težje snela s trnka  pa tudi zateg bo bolj gotov in ribo bomo lažje ujeli.

Obtežitev

Za obtežitev naveze uporabljamo svince od 30 - 150gr. Teža je odvisna od vrste ribolova, priporočljive obremenitve palice, pogojev in globine na kateri lovimo.  Za ribolov v normalnih pogojih bo svinec 30-35gr dovolj, vedno pa velja: Čim manj, tem boljše. Zelo priporočljivo je uporabljati t.i ekološke uteži, ki so prevlečene s silikonom in ne onesnažujejo okolja s svincem, hkrati pa njihova živa barva privablja ribe na področje ribolova.

Kako loviti

Čoln zasidramo na primernem mestu. Na sidrno vrv lahko privežemo hrano za privabljanje (brum), lahko pa jo spustimo tudi s čolna. Tako lahko lažje nadziramo globino in intenzivnost hranjenja. Lovimo vedno z morskim tokom, ponavadi na krmi. Palica naj bo vzporedno z morjem naveza pa naj na dnu leži tako, da morski tok zastavice na navezi odnaša stran od čolna. Laks napnemo toliko, da čutimo težo svinca. Zateg naj ne bo premočan in nikoli nad 90° glede na morje. Ribo utrujamo predvsem s kolescem (ker je palica trša) zato naj bo zavora vedno pravilno nastavljena.

Za začetek veste (skoraj) vse. ''Vaja dela mojstra'' in ''Več loviš, več ujameš'' velja tudi tukaj. Ob obisku v trgovini vam bomo radi svetovali, obljubljamo pa tudi več takšnih člankov.

 

Mirno morje

FMK pro team

P.s. Najpomebnejša stvar pri ribolovu na morju pa je, da v nasprotju z lepo navado na naših rekah in jezerih, NIKOLI ampak res NIKOLI ne smemo svojemu ribiškemu kolegu ali pa znancu zaželeti dobrega ulova, ker to baje prinaša nesrečo.